//*Media Raty

Napoje (mleka) roślinne

Mleka, a właściwie napoje roślinne – mniam! Sięgają po nie osoby, które nie tolerują  laktozy, kazeiny, weganie, ale również osoby, którym nie odpowiada smak czy zapach mleka krowiego. Na półkach sklepowych napojów (mlek) roślinnych znajdziesz sporo – to kwestia...

Żywienie pacjentów onkologicznych

Nowotwór jest nieprawidłowym i nadmiernym rozrostem tkanki ustroju, nieskoordynowanym z pozostałymi tkankami i nie reagującym na naturalne mechanizmy regulacyjne organizmu. Wiele osób chorujących na nowotwór ma problemy z jedzeniem, skarży się na brak apetytu lub ma...

Avocado

Smaczliwka wdzięczna – AWOKADO WŁAŚCIWE (Persea americana), to gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae), osiągających wysokość do 24 metrów. Wykopaliska archeologiczne wskazują, że awokado…

Dynia

Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, posiada niewiele kalorii: 100 gram surowej dyni  = 26 kcal, 100 gram ugotowanej dyni = 20 kcal. Jej cenne właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze zostały docenione już przez meksykańskich Indian. Istnieje wiele badań...

Imbir

Czy wiecie, że imbir jest rośliną znaną i cenioną od tysięcy lat, stosowaną jako lek, przyprawa oraz afrodyzjak, opisywaną w medycynie chińskiej, tybetańskiej oraz w Ayurwedzie? Jadalne kłącze imbiru znano w Azji już 3000 lat temu. Obecnie w stanie dzikim nie...

Amarantus

Amarantus , szarłat - nazywany zbożem XXI wieku – posiada niezwykłe właściwości  zdrowotne i odżywcze.  Historia tej rośliny uprawnej sięga  ponad  5000 lat, kiedy to Inkowie, Majowie i Aztekowie uprawiali ją na ogromnych polach, uważając ją za świętą. Mielili ziarna...

Nasiona Chia

A'propos nasion chia – szałwii hiszpańskiej - słyną one ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Roślina ta pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Uprawiana była przez Azteków już w czasach prekolumbijskich....

„Małe co nieco” o kiełkach

Kiełki znano i stosowano jako żywność oraz lek już w Starożytnych Chinach. Przykładem bomby witaminowej i nie tylko są kiełki, najlepiej wyhodowane przez nas samych. Znajdziemy w nich witaminy A, C, E, H, witaminy z grupy B oraz wiele minerałów takich jak...

Shiitake

Dzień dobry, Grzyby shiitake uprawiano w Chinach prawdopodobnie już 2000 lat temu . Hodowano je także w starożytnej Japonii, gdzie wtajemniczeni mnisi opukiwali drzewo, na którym rosły, aby obudzić „śpiącą grzybnię”, a nawet samego Buddę, który miał...

Napoje (mleka) roślinne

Mleka, a właściwie napoje roślinne – mniam! Sięgają po nie osoby, które nie tolerują  laktozy, kazeiny, weganie, ale również osoby, którym nie odpowiada smak czy zapach mleka krowiego. Na półkach sklepowych napojów (mlek) roślinnych znajdziesz sporo – to kwestia...

czytaj dalej

Żywienie pacjentów onkologicznych

Nowotwór jest nieprawidłowym i nadmiernym rozrostem tkanki ustroju, nieskoordynowanym z pozostałymi tkankami i nie reagującym na naturalne mechanizmy regulacyjne organizmu. Wiele osób chorujących na nowotwór ma problemy z jedzeniem, skarży się na brak apetytu lub ma...

czytaj dalej

Avocado

Smaczliwka wdzięczna – AWOKADO WŁAŚCIWE (Persea americana), to gatunek wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae), osiągających wysokość do 24 metrów. Wykopaliska archeologiczne wskazują, że awokado…

czytaj dalej

Dynia

Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, posiada niewiele kalorii: 100 gram surowej dyni  = 26 kcal, 100 gram ugotowanej dyni = 20 kcal. Jej cenne właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze zostały docenione już przez meksykańskich Indian. Istnieje wiele badań...

czytaj dalej

Imbir

Czy wiecie, że imbir jest rośliną znaną i cenioną od tysięcy lat, stosowaną jako lek, przyprawa oraz afrodyzjak, opisywaną w medycynie chińskiej, tybetańskiej oraz w Ayurwedzie? Jadalne kłącze imbiru znano w Azji już 3000 lat temu. Obecnie w stanie dzikim nie...

czytaj dalej

Amarantus

Amarantus , szarłat - nazywany zbożem XXI wieku – posiada niezwykłe właściwości  zdrowotne i odżywcze.  Historia tej rośliny uprawnej sięga  ponad  5000 lat, kiedy to Inkowie, Majowie i Aztekowie uprawiali ją na ogromnych polach, uważając ją za świętą. Mielili ziarna...

czytaj dalej

Nasiona Chia

A'propos nasion chia – szałwii hiszpańskiej - słyną one ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Roślina ta pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Uprawiana była przez Azteków już w czasach prekolumbijskich....

czytaj dalej

„Małe co nieco” o kiełkach

Kiełki znano i stosowano jako żywność oraz lek już w Starożytnych Chinach. Przykładem bomby witaminowej i nie tylko są kiełki, najlepiej wyhodowane przez nas samych. Znajdziemy w nich witaminy A, C, E, H, witaminy z grupy B oraz wiele minerałów takich jak...

czytaj dalej

Shiitake

Dzień dobry, Grzyby shiitake uprawiano w Chinach prawdopodobnie już 2000 lat temu . Hodowano je także w starożytnej Japonii, gdzie wtajemniczeni mnisi opukiwali drzewo, na którym rosły, aby obudzić „śpiącą grzybnię”, a nawet samego Buddę, który miał...

czytaj dalej