//*Media Raty

Czy wiecie, że imbir jest rośliną znaną i cenioną od tysięcy lat, stosowaną jako lek, przyprawa oraz afrodyzjak, opisywaną w medycynie chińskiej, tybetańskiej oraz w Ayurwedzie?

Jadalne kłącze imbiru znano w Azji już 3000 lat temu. Obecnie w stanie dzikim nie występuje. Pochodzi prawdopodobnie z Melanezji (zachodnia część Oceanii).

Imbir posiada intensywny aromat i ostry, słodko-gorzki smak. Bardzo dobrze komponuje się z przyprawami takimi jak goździki, kardamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cynamon i liście laurowe, dodawanymi do różnych potraw. Stanowi idealny dodatek do sosów i zup, np. jesienno-zimowej zupy z dyni. W postaci zmielonej jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów, np. pieczonych jabłek. Surowy korzeń imbiru wzbogaca i zaostrza smak owoców morza i tłustych mięs z kaczki i gęsi – sprawia, że potrawy stają się bardziej rozgrzewające.

Pamiętajmy, że korzeń po opłukaniu najlepiej obrać ze skórki łyżeczką; niewykorzystany przechowujemy w lodówce (zabezpieczony papierem lub woreczkiem na żywność).

Suszone kłącze imbiru znajduje zastosowanie w różnych dolegliwościach dyspeptycznych, przy złym trawieniu, braku apetytu, wzdęciach, przewlekłym zapaleniu jelit, a także w schorzeniach dróg moczowych.

Imbirowi przypisuje się wiele właściwości, niektóre z nich zostały potwierdzone badaniami klinicznymi oraz laboratoryjnymi:

  • działanie przeciwzapalne
  • działanie żółciopędne oraz pobudzające motorykę przewodu pokarmowego, które przypisywane jest aktywnym składnikom olejku eterycznego zidentyfikowanym jako shogaol oraz gingerol
  • działanie profilaktyczne w chorobie lokomocyjnej, w nudnościach pooperacyjnych, a także w porannych nudnościach u kobiet ciężarnych
  • działanie przeciwbólowe, przeciwmigrenowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze
  • zapobieganie agregacji płytek krwi
  • obniżanie poziomu cholesterolu, działanie przeciwmiażdżycowe
  • działanie napotne, wykrztuśne
  • działanie przeciwwrzodowe
  • działanie przeciwrakowe – indukcja apoptozy, działanie chemoprewencyjne gingerolu wynikające z działania antyoksydacyjnego oraz przeciwzapalnego, blokowanie transformacji komórek indukowanej przez EGF (Epidermal Growth Factor)
  • działanie immunosupresyjne, potencjalne zastosowanie w transplantologii
  • wykorzystywane w kosmetykach działanie przeciwzmarszczkowe

Korzystajmy zatem z cennych właściwości imbiru !