//*Media Raty

A’propos nasion chia – szałwii hiszpańskiej – słyną one ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Roślina ta pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Uprawiana była przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.

„CHIA” oznacza siłę i wytrzymałość.

15 gram nasion chia (3 łyżeczki) – zalecana maksymalna dawka dzienna – zawiera:

  • 8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś
  • 15 razy więcej magnezu niż brokuły
  • 6 razy więcej wapnia niż mleko
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak
  • 4 razy więcej selenu niż len
  • 2 razy więcej błonnika niż otręby

Zatem Kochani – koniecznie włączmy je do naszego menu.