//*Media Raty

Dzień dobry,

Grzyby shiitake uprawiano w Chinach prawdopodobnie już 2000 lat temu . Hodowano je także w starożytnej Japonii, gdzie wtajemniczeni mnisi opukiwali drzewo, na którym rosły, aby obudzić „śpiącą grzybnię”, a nawet samego Buddę, który miał obdarzyć święte shiitake właściwościami uzdrawiającymi . Tradycyjna medycyna chińska uznaje je za eliksir życia – wyjątkowy, unikalny skład shiitake wzmacnia nasz system odpornościowy, chroni przed nowotworami oraz opóźnia procesy starzenia.Są to popularne w Japonii Ta-ké, rosnące na drzewach Shii – stąd wywodzi się ich nazwa.

Stanowią źródło cennych dla naszego zdrowia substancji  i są niskokaloryczne: ich 100 g porcja dostarcza nam tylko 34 kcal. Ponadto 100 g świeżych grzybów zawiera 2.24 g białka, 2.5 g błonnika, 6.79 g węglowodanów i tylko 0.49 g tłuszczy.

To świetne źródło kwasu askorbinowego (witaminy C), witamin z grupy B, zwłaszcza B3 – niacyny, witaminy D (w postaci D2), potasu, selenu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku i magnezu. W celach leczniczych stosowane są najczęściej ekstrakty z grzybów shiitake.

Dzięki sporej zawartości niacyny, doskonale regulują pracę układu nerwowego. Wprowadzenie ich do naszego jadłospisu pomoże w walce ze stresem, uspokoi i ułatwi zasypianie. Mając styczność z przewlekłym napięciem psychicznym, bezsennością, nasza dieta winna wzbogacić się w aromatyczne grzyby shiitake, bądź inne produkty bogate w witaminę B3.

Shiitake wspierają układ sercowo – naczyniowy, redukują poziom cholesterolu. Zawierają erytadeinę, substancję obniżającą poziom tłuszczy (lipidów) we krwi i stymulującą przekształcanie „złego cholesterolu” LDL w „dobry” HDL.

Zawierają lentinan, betaglukan wykazujący silne działanie przeciwnowotworowe bez oznak toksyczności. Dotychczas udowodniono naukowo, iż regularne spożywanie pokarmów bogatych w lentinan przedłuża życie pacjentom z zaawansowanym nowotworem żołądka, jelita grubego, piersi oraz płuc. Substancja ta powstrzymuje rozwój guzów, powstawanie przerzutów, dzięki czemu choroba nowotworowa jest spowolniona i ograniczona. Warto wspomnieć, że spożywanie przez pacjentów wyciągu z shiitake w trakcie radio- lub chemioterapii znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia u nich zmian przerzutowych.

Działają przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Ich intensywny, głęboki smak, mięsista konsystencja, powodują, że shiitake sprawdzają się świetnie w wielu daniach, zastępując np. mięso. To idealny składnik past wegetariańskich, sosów, sałatek, potraw warzywnych, dodatek do zup (zwłaszcza miso). Ponadto idealnie komponują się z makaronami, ryżem i daniami na jego bazie. Grzyby shiitake można ususzyć i zamarynować. Gdy poddajemy je obróbce cieplnej pamiętajmy, by była jak najkrótsza. Zbyt długie ogrzewanie shiitake powoduje, że stają się twarde. Przed ich przyrządzeniem dobrze jest je namoczyć.

Co do przeciwwskazań – z grzybów shiitake powinny zrezygnować osoby, u których występują kamienie w nerkach lub podagra. Nie podawajmy ich lepiej także dzieciom do 12 roku życia.

Spożywanie shiitake w nadmiarze, może powodować biegunkę oraz wzdęcia brzucha.

Wzbogaćmy nasze menu o te wyjątkowe grzyby.